Kaiku pois kotoa – kotitoimiston tai työhuoneen akustointi

Todella moni suomalainen työskentelee tällä hetkellä etänä kotoa käsin vallitsevan viruspandemian vuoksi. Suurimmalla osalla normaalit rutiinit jatkuvat töiden parissa, mutta töitä ei tehdäkään toimistolla, vaan kodista on etsitty sopiva paikka työskentelylle. Tätäkin blogipostausta kirjoitetaan kotitoimistosta.

Kunnon työtila auttaa jaksamaan

Kun maaliskuussa töiden tekeminen etänä alkoi useimmilla, saattoi aluksi tuntua mukavalta heittäytyä läppärin kanssa sohvalle tekemään työhommia. Mikä voisi olla mukavampaa, kuin kotisohvalla loikoilu koko päivän ajan samalla kun palkka juoksee. Valitettavasti viimeistään parin päivän jälkeen voi huomata, että sohvalla töiden teko rasittaa selkää ja niskaa.

Jos mahdollista, kannattaa järjestää töiden tekemiselle erillinen tila. Olisi hyvä tehdä töitä erillisellä työalueella, jotta työn ja vapaa-ajan ero olisi selkeämpi. Työhuone kotiin olisi loistava juttu, mutta usein erillinen nurkkaus riittää – ainakin silloin jos kotona ei ole liikaa häiriötekijöitä. Kunnollinen työtuoli ja kelpo työpöytä ovat vähimmäisvarusteet.

Panosta tilaan jossa vietät paljon aikaa

Vanha viisaus on, että panosta niihin asioihin joita käytät paljon. Siksi taksikuskit ajavat Mersuilla ja ammattiasentajat käyttävät Makitan akkuporakoneita.

Emme ole ehkä koskaan elämämme aikana viettäneet niin paljon aikaa kotona kuin nyt koronapandemian aikana. Vietämme nyt kotona arkipäivänä 8-15 tuntia enemmän aikaa kuin normaalisti, siis moninkertaisesti enemmän. Nyt jos koskaan on aika laittaa koti sellaiseen kuntoon, että siellä viihtyy.

Nätti, mutta kaikuisa työhuone kotona paranee akustoimalla

Puhelinpalaveri tai videoneuvottelu kaikuisassa huoneessa ei kuulosta hyvältä

Jos kodissa oleva työtila kaikuu liikaa, se voi häiritä keskittymistä ja pahimmillaan jopa kommunikointia. Erityisesti puhelinpalaverit ja videoneuvottelut olisi hyvä järjestää tilassa, joka on akustoitu hyvin eli tilassa ei saa olla liikaa kaikua. Valitettavan monessa kodissa kuitenkin on liian paljon kaikua työhuoneessa tai työnurkkauksessa. Ongelma on ollut olemassa aina, mutta se laajuus ymmärretään vasta nyt, kun työhuone on koko ajan käytössä. Näistä tapauksista tulee Vaimeelle nyt paljon yhteydenottoja. Apua ongelmaan on onneksi tarjolla.

Työhuoneen (tai työnurkkauksen) akustoiminen käy helposti

Akustiikka on monimutkaista tiedettä, mutta kodissa olevan työhuoneen akustoiminen on aika yksinkertainen operaatio. Tarvitaan vain suunnilleen oikea määrä kaikua poistavaa materiaalia, jotka kiinnitetään hyviin kohtiin huoneessa. Hankalia akustiikkamittauksia tai laskelmia ei tarvitse teettää ammattilaisella, karkea arvio määrästä riittää. Ja jos määrä ei poistanut kaikua tarpeeksi, laitetaan lisää vaimentavaa materiaalia.

Paljonko akustiikkalevyä pitää olla?

Normaalikorkuisessa, eli noin 2,3-3,0 m korkeassa huoneessa riittää, että noin 50-60 % huoneen kattopinta-alasta on ääntä vaimentavaa eli kaikua poistavaa materiaalia. Vaimentavan materiaalin ei tarvitse olla kuitenkaan katossa, se voi olla myös seinillä tai lattialla. Vaimentavaksi materiaaliksi lasketaan akustiikkalevyjen lisäksi paksut verhot, matot ja ryijyt, sohvat ja kirjoja täynnä olevat kirjahyllyt.

Korkeampiin tiloihin on syytä laittaa enemmän levyä, sillä seinäpinta-ala kasvaa huonekorkeuden kasvaessa. 3,0-5,0 metriä korkeassa tilassa noin 80-100 % akustoivaa materiaalia kattopinta-alasta tekee usein työnsä riittävästi.

Näillä esimerkkien määrillä saadaan tyydyttävä lopputulos puheakustiikkaan, enemmän vaimennuslevyä on tietenkin aina enemmän vaimennusta. Rakennusmateriaalit, huoneen muoto ja akustoivan materiaalin sijoittelu vaikuttaa lopputulokseen.

Puukuvioinen akustiikkalevy kohentaa työpisteen ilmettä ja poistaa kaikua

Akustiikkalevyn sijoittelu työhuoneeseen

Akustiikkalevyä sijoitetaan yleensä seinille ja kattoon. Katto on helppo kohde, koska valkoinen akustiikkalevy valkoisessa katossa ei vaikuta huoneen ulkonäköön. Kattoon on helppo laittaa paljon akustiikkalevyä.

Seinälle sijoittamalla paras hyöty akustiikkalevystä saadaan, kun levy sijoitetaan suunnilleen huoneessa oleskelevan henkilön pään korkeudelle. Vaimennuslevyt kannattaa myös asetella melko tasaisesti ympäri huonetta, eli ei kaikkea yhdelle seinälle.

Akustoi niin, että huone näyttää myös hyvältä

Kun työhuoneesta tai kodin muista tiloista poistetaan kaikua lisäämällä seiniin ja kattoon ääntä vaimentavaa levyä, tämä levy asennetaan käytännössä aina näkyville. Huolehdi siksi, että levyt kestävät katsetta.

  • valkoinen katto näyttää hyvältä ja yhtä valkoiselta, kun siihen laitetaan täysin valkoista akustiikkalevyä – tällöin katto myös heijastaa valoa entiseen tapaan eikä huone hämärry
  • valkoisille seinille voi laittaa neutraalin valkoista levyä, jolloin huoneen ilme ei muutu – esimerkiksi valkoinen Based S -akustiikkalevy on näppärä kiinnittää
  • voit leikitellä akustiikkalevyillä käyttämällä värikkäitä tai maalattuja akustiikkalevyjä – akustikkalevyistä voi tehdä vaikka tilateoksen
  • akustoiva valokuvataulu tuo mielenkiintoa työpisteeseen – ellet tietäisi, et välttämättä edes huomaisi että se vaimentaa kaikua, tauluja on saatavilla eri kokoisia
  • puukuvioinen Natural Cover™ -akustiikkalevy tuo luonnollista ja elävää pintaa työtilaan