FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyjä kysymyksiä.

Mistä Vaimeen levyt on valmistettu?

Vaimeen Based-sarjan levyt on valmistettu kierrätetystä polyesteristä (PET) eli muovista. Materiaalista vähintään puolet on peräisin kierrätetyistä juomapulloista.

Polyesteri on turvallinen, hajuton ja stabiili materiaali.

Onko Vaimeen tuotteilla paloluokitusta?

Vaimeen 24 mm Based-levyt on palotestattu ja luokiteltu. Siksi se sopii useimpiin julkisiin rakennusprojekteihin. Palokuokka D-s2, d0(EN 13501-1:2018, EN ISO 11925-2:2010)

Onko levy hajuton tai irtoaako siitä sisäilmaan jotain?

Vaimeen Based-sarjan j levyt ovat täysin hajutonta, mautonta ja stabiilia materiaalia.  Tuote on täysin allergiaturvallinen. Siitä ei irtoa sisäilmaan haitallisia hiukkasia tai yhdisteitä. Materiaalilla on M1-sisäilmaluokitus.

Levy on valmistettu turvallisesta polyesteristä, joten se ei sisällä allergiaa aiheuttavia kasviperäisiä sidosaineita, toisin kuin useimmat kivi- ja lasivillasta valmistetut paneelit.

Absorptioluokitus - paljonko akustiikkalevyt vaimentavat ääntä?

Vaimeen Based™-akustiikkalevyjen vaimennusluokka on A (paras) SFS-EN ISO 354:2003 ja SFS-EN ISO 11654:1997 mukaan.  Katso luokitusraportista lisätietoja.

Miten akustiikkalevyä voi leikata?

Vaimee Based™ on läpivärjättyä ja sitä on helppo leikata. Lähes mikä tahansa terävä leikkuuväline käy. Esimerkiksi näitä välineitä on käytetty.

 

 • tietokoneohjattu leikkuupöytä veitsellä (painotaloissa)
 • tärisevä vibra-leikkuri
 • mattoveitsi
 • katkoteräveitsi
 • pistosaha
 • käsisaha
 • pöytäsirkkeli
 • vannesaha
 • vesileikkuri
 • poranterällä tai tappijyrsimellä voi tehdä siistejä reikiä
 • muotojyrsin (esim. tappi) (voi terästä riippuen aiheuttaa epätasaisen reunan)

Kestääkö akustiikkalevy iskuja?

Vaimee® Based™ -akustiikkalevy on todella kestävää materiaalia. Se kestää iskuja ja hankausta erittäin hyvin. Myös kuvatulostetut levyt ovat kestäviä.

Laadukkaan rakenteensa ansiosta Vaimeen levyt sopivat mahtavasti esimerkiksi urheiluhalleihin tai päiväkoteihin. Jos onnistuisitkin rikkomaan levyn pinnan (esimerkiksi ydinohjuksella), niin levyn sisäpuolella oleva materiaali on samanväristä kuin ulkopuolella, joten et edes huomaisi naarmua. Levyt ovat pitkäikäinen ratkaisu.

 

 

Miten voin kiinnittää akustiikkalevyn?

Vaimee Based™ S -akustiikkalevyissä on valmiiksi vahva kiinnitystarra seinäasennusta varten. Kattoasennukseen suositellaan lisäksi liimaa, esim. Fintex 1022 akustiikkalevy- ja asennusliima.

Based™ X ja Print -levyissä ei ole valmiiksi tarraa. Voit kiinnittää akustiikkalevyn

 • liimaamalla
 • kaksipuolisella teipillä
 • ruuveilla
 • kiinnityskannakkeilla
 • magneeteilla
 • ripustamalla vaijerilla tai ketjulla kattoon

Voiko akustiikkalevyä maalata?

Vaimee Based™-akustiikkalevyjä voi maalata mm. vesiohenteisilla sisämaaleilla. Maalaamiseen voi käyttää telaa, pensseliä tai ruiskua. Ruiskulla saadaan paras lopputulos. Huomaa, että akustiset ominaisuudet voivat muuttua maalaamisen seuraksena. Levyjä voidaan sävyttää myös Vaimee Colorssi™-sävytyspalvelulla.

Miten tarkka kuva tulostettavaa akustiikkataulua varten täytyy olla?

Akustiikkatauluissa kuvan laatua rajoittaa ainoastaan asiakkaan toimittaman aineiston laatu.

Vähimmäissuositus on 1 pikseli per 1 millimetri. Esimerkiksi 1200 mm x 1200 mm kokoista taulua varten kuvan resoluution kannattaa olla vähintään 1200 x 1200 pikseliä. Jos haluat terävän kuvan, suosittelemme kuitenkin tarkempia kuvia. Muista, että katseluetäisyys vaikuttaa siihen miten hyvältä kuva näyttää.

Paras mahdollinen lopputulos saadaan vektoritiedostosta (SVG tai PDF). Tällöin kuvasta tulee täysin tarkka ja terävä, tarkkuus on täydet 1  200 DPI (47 pikseliä / mm).

Minulla on todella kaikuisa tila, jonka haluan akustoida. Riittääkö, että asennan seinälle yhden 80 x 60 cm kokoisen akustiikkataulun?

Ei riitä. Jotta kaikuisa tila saadaan hyväksi, täytyy akustoivaa materiaalia lisätä enemmän. Vähintään 1/6 kaikista huoneen pinnoista on hyvä olla jollain tavalla ääntä imevää materiaalia, kuten tekstiilejä tai akustiikkapaneeleita. Audiokäytössä vähintään 1/3.

Vinkki: jos et halua perustaa kylän hienointa akustiikkalevygalleriaa, laita akustiikkalevyä myös kattoon.

 

Vaimeen akustiikkalevyt on valmistettu siis muovista?! Miten julkeatte?

Muovistapa hyvinkin, tarkemmin sanottuna kierrätetystä muovista. Vaimeen Based™-levyt ovat itse asiassa hyvin ympäristöystävällisiä. Raaka-aine on polyesteri, joka on hyvin yksinkertainen polymeeri ja siksi kemiallisesti sen valmistaminen kuluttaa vain vähän energiaa. Ja meidän levyt on tehty siis tyhjistä muovipulloista. Jos joskus akustiikkalevyistä aika jättää (mitä tapahtuu harvoin, Vaimeen levyt ovat erittäin kestäviä), niin tuote voidaan edelleen kierrättää uusiksi muovituotteiksi. Jos kierrättäminen ei nappaa, niin levyt voi myös hyödyntää energiajätteenä.

 

 

Voiko Vaimee Based Print -akustiikkalevyn molemmille puolille tulostaa?

Käytännössä Vaimee Based Print -akustiikkalevyn molemmat puolet on mahdollista tulostaa. Yleensä on liki mahdotonta erottaa levyn puolia toisistaan. Olemme tehneet paljon projekteja, joissa tulostetaan levyn molemmille puolille.

Kuitenkin on syytä huomioida, että valmistustekniikasta johtuen levyn alapuoli saattaa olla hieman aaltoileva tai se saattaa sisältää muita epätasaisuuksia. Alapuolessa voi myös esiintyä lieviä väri- tai muita vaihtelevuuksia. Näitä poikkeavuuksia on kuitenkin vain harvoissa tapauksessa, ja yleensä levy on molemmin puolin samanlaatuista. Levyn alapuoli on selkeästi merkitty tarralla. Tuotteen toimituslupaus on, että siinä on yksi tasainen pinta.

Jos et löytänyt vastausta etsimääsi, ota yhteyttä ja kysy!