Opas: Kotiteatterin tai kuunteluhuoneen akustointi

Kotiteatterin tai kuunteluhuoneen akustointi - Vaimee

Kotiteatterihuoneen akustoiminen on tärkeää, jotta audiolaitteista saadaan niiden kaikki hyöty irti. Tässä oppaassa on neuvoja kuuntelutilan akustoimiseen itse. Oppaassa perehdytään lyhyesti akustiikan perusteisiin. Lisäksi saat käytännön neuvoja akustiikkapaneeleiden sijoitteluun ja määrään. Jokainen tila on hieman erilainen ja harva huone on täydellinen kuuntelua varten, joten yleensä joudutaan tekemään kompromisseja ja soveltamaan.

Tämä opas on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Akustointioppaan neuvoja voi käyttää musiikinkuunteluhuoneen, kotiteatterihuoneen tai ihan vain olohuoneen akustoimiseen. Tilasta ja kaiuttimien määrästä riippumatta samat ohjeet pätevät.

Tätä kaiutinvalmistaja ei halua sinun tietävän

Akustoimalla eli yleensä poistamalla äänen heijastuksia huoneesta, saadaan parannettua äänentoiston laatua merkittävästi. Riippumatta siitä minkä hintainen äänentoistolaitteisto on käytössä, akustoimisella saadaan merkittäviä parannuksia kuuntelu- tai elokuvakokemukseen.

Halpa kaiutinpaketti saattaa kuulostaa yllättävän hyvältä hyvin akustoidussa tilassa – jopa paremmalta kuin huippulaadukas setti huonossa tilassa. Toisaalta kallis ja erittäin laadukas järjestelmä saattaa menettää suuren osan potentiaalistaan, jos kuuntelutila on liian kaikuisa tai muulla tavalla huonosti akustoitu. Siksi usein kannattaisi päivittää kaiutinjärjestelmän sijaan huoneen akustiikka. Jos kaiutinjärjestelmä hankitaan joka tapauksessa, kannattaisi varata huomattava osa budjetista akustiikkatuotteisiin. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että investoi 30-50 % kotiteatterin äänentoistolaitteiden hinnasta akustointituotteisiin. Tämä on kuitenkin vain karkea ohje, mutta se pätee yllättävän monessa projektissa.

Ääniaaltojen ja akustiikan teoriaa lyhyesti

Akustiikka on vaikea ja monimutkainen tieteen ala, joka tutkii ääntä. Ei ole tarpeen pitkästyttää sinua monimutkaisilla kaavioilla, joten jätetään se väliin. Käydään lyhyesti huoneakustiikkaan liittyviä termejä ja ilmiöitä. Tämä voi olla hyödyllistä, sillä saatat joutua soveltamaan ohjeita.

  • ääniaalto heijastuu tasaiselta pinnalta samassa kulmassa kuin se osuu siihen (kuin valonsäde, joka heijastuu peilistä)
  • kun ääniaalto osuu kovaan ja paksuun pintaan (esim. betoniseinä), se joko läpäisee sen tai heijastuu siitä
  • ääniaallon heijastuminen pinnan kautta havaitaan kaikuna, joka aiheuttaa ääneen epäterävyyttä, koska sama ääni kuullaan monta kertaa
  • kaikua voidaan vähentää lisäämällä huokoisia, ääntä absorboivia pintoja, ne muuttavat ääniaallossa olevan energian lämmöksi
  • jälkikaiunta-aika tarkoittaa aikaa sekunteina, jonka ääniaalto pysyy hengissä kimpoilemalla tilan pintojen välillä
Kuuntelupaikan takaseinä on yleensä helppo ja kannattava akustoida. Tässä pienessä huoneessa sohva on kiinni seinässä, minkä vuoksi seinän akustoiminen on erittäin tärkeää.

Kuunteluhuoneen kaksi eri kaikua

Yleisperiaatteena voidaan sanoa, että hyvän äänentoiston ideana on saada ääntä pääasiassa suoraan kaiuttimen elementistä kuuntelijan korvaan. Jos ääni tulee kuuntelijan korvaan jotain muuta reittiä, on kyse lähtökohtaisesti ongelmasta. Ääni saattaa huonosti akustoidussa tilassa heijastua seinän, katon tai lattian kautta kuuntelijan korvaan. Tällöin kuuntelijan korva kuulee saman äänen eri suunnista ja eri aikaan useaan kertaan. Tämä aiheuttaa ääneen epätarkkuutta, jopa puuroutumista.

Hifistillä, joka haluaa nauttia mahdollisimman puhdasta ja selkeää ääntä kotiteatterissaan, on kaksi ongelmaa, jotka kannattaa ratkaista järjestyksessä.

Varhaiset heijastukset eli ensiheijastukset ovat hifistin akustointiprojektin ensimmäinen prioriteetti. Ensiheijastuksilla tarkoitetaan niitä ääniaaltoja, jotka eivät tule suoraan kaiuttimista, vaan ne ovat heijastuneet ensin yhden pinnan kautta kuuntelijan korviin. Tämä pinta voi olla katto, lattia, sivuseinä tai takaseinä.

Kohtia, joista ääni voi heijastua suoraan yhden pinnan kautta kuuntelijan korvaan, kutsutaan ensiheijastuspisteeksi. Ensiheijastusten ongelma on siinä, että ne kulkevat pidemmän matkan ja tulevat kuuntelijan korviin pienellä viiveellä varsinaiseen kaiuttimesta tulevaan ääneen verrattuna. Tämä on yksiään aiheuttamaan kauniiseen ääneen epätarkkuutta, sillä tarkka korva pystyy erottamaan nämä kaksi samanlaista, mutta eri aikaan saapuvaa ääntä.

Ensiheijastuspisteet järjestelmässä, jossa on kaksi etukaiutinta.

Ensiheijastuspisteet on helppo löytää esimerkiksi liikuteltavan peilin avulla, sillä ääni heijastuu samalla tavalla kuin valo. Jos voit nähdä esimerkiksi sivuseinälle asetetun käsipeilin kautta kaiuttimen, on peilin kohdassa ensiheijastuspiste. Normaalissa suorakaiteen muotoisessa kuuntelutilassa on kahden etukaiuttimen kokoonpanolla aina 12 ensiheijastuspistettä. Jokaisessa huoneen pinnassa on kaksi pistettä – kaikilla seinillä on kaksi, lattialla on kaksi ja katossa on kaksi ensiheijastuspistettä. Periaatteessa myös kaiuttimien takana on ensiheijastuspisteet, mutta ne heijastavat lähinnä bassoääniä.

Ensiheijastuspisteet pitää aina akustoida ensimmäisenä lisäämällä kyseiseen kohtaan vaimentavaa akustiikkalevyä. Akustiikkalevy tappaa äänen ja estää siten ääniaaltoa pääsemästä seinän kautta kuuntelijan korvaan.

Jälkikaiku on toinen yleinen ongelma kuuntelutilassa. Jälkikaiku tarkoittaa sitä, että ääniaallot kimpoilevat huoneen sisällä satunnaisesti. Tämä johtaa siihen, että kuuntelija voi kuulla saman äänen useita kertoja eri suunnista ja eri aikaan. Koska huone on yleensä pienehkö, on eri aikaan kuultujen äänten aikaero melko pieni. Suurissa tiloissa, esimerkiksi isossa kirkossa, eron voi huomata selvemmin. Jos lyöt käsiä yhteen tällaisessa tilassa, kuulet läpsäisyn useita kertoja. Vaikka ongelmaa ei pienessä huoneessa voi huomata näin selkeästi, ongelma on silti olemassa ja se vaikuttaa äänen terävyyteen.

Mitä enemmän huoneessa on kovia ääntä heijastavia pintoja, sitä pidempään ääniaalto pysyy hengissä, ja sitä pidempi jälkikaiunta-aika on. Hyvin toimivassa hifistin kuuntelutilassa on varsin lyhyt jälkikaiunta-aika, alle 0,8 sekuntia. Kaikkea kaikua huoneesta ei kuitenkaan tarvitse eikä kannata poistaa, eli 100 % akustoitua tilaa ei kannata musiikinkuunteluun rakentaa. Musiikki kuulostaa elävämmältä, kun huoneessa on hieman tilan tuntua.

Akustiikkalevyjen sijoittelu kuunteluhuoneeseen. Takaseinässä on koko seinän levyinen kuvallinen akustiikkataulu.

Akustiikkapaneeleiden sijoittelu kotiteatteriin tai kuunteluhuoneeseen

Paras hyöty akustiikkalevyistä saadaan, kun ne sijoitellaan oikeisiin kohtiin. Suunnittelu ei ole millintarkkaa, mutta sijoittelua kannattaa tehdä hieman ajatuksen kanssa.

Akustiikkapaneeleita kannattaa sijoitella huoneeseen sillä tavalla, että paneeleita tulee ainakin kriittisiin kohtiin. Näitä kohtia ovat edellä mainitut ensiheijastuspisteet ja niiden lisäksi tornimallisten kaiuttimien takapuoli. Käytännössä molemmat sivuseinät ja takaseinä on hyvä peittää kaiuttimien korkeudelta kokonaan akustiikkalevyillä, varsinkin jos kyseessä on kotiteatteri useammalla kaiuttimella. Kattoon kannattaa myös kiinnittää levyä ainakin kuuntelijan ja kaiuttimien väliselle alueelle. Lattiassa kannattaa olla paksu matto.

Ensiheijastuspisteet toimivat samalla periaatteella myös katossa ja lattiassa. Jos huone on kaikuisa, niin katto on yleensä helpoin paikka lisätä akustoivaa materiaalia. Esimerkiksi Vaimeen valkoinen Based-levy on sopivan valkoista, ettei sitä edes huomaa valkoiseen kattoon asennettuna. Grafiitinharmaalla levyllä voi puolestaan pimentää tilaa, varsinkin kotiteatterissa.

Luontotyylinen akustiikkataulu on omiaan vähentämään hellasäröä

Ideoita akustiikan ulkonäköön

Lähes aina akustiikkatuotteiden täytyy olla näkyvillä. Kannattaa siksi valita sellaisia tuotteita, joiden ulkonäkö on miellyttävä. Studiotyyliseen poikamiesboksiin sopii esimerkiksi katu-uskottavat Vaimee Based S -akustiikkapaneelit. Grafiitinharmaa paneeli imee valoa itseensä ja parantaa siten myös elokuvanautintoa. Valkoinen väri on puolestaan neutraali, saman värinen kuin melkeinpä kaikkien asuntojen katto ja seinät. Ne häivettyvät näkymättömiin varsinkin katossa, mutta myös seinissä.

Akustiikkalevyjä on mahdollista saada myös omalla tai kuvapankin kuvalla painettuna. Tällöin puhutaan akustiikkatauluista. Printatulla akustiikkalevyllä voi peittää esimerkiksi sivuseinän tai takaseinän. Koko huoneen läpi kulkeva 1,2 metriä leveä taulu lisää akustoivaa pinta-alaa merkittävästi, mutta se on samalla uniikki osa huonetta. Joskus koko seinä peitetään painetulla akustiikkalevyllä, vähän niin kuin valokuvatapetti. Vaimee Based Print on loistava tuote näihin tapauksiin.

Puukuvioidut Vaimee® Natural Cover™ -akustiikkalevyt tuovat tilaan tyylikkyyttä ja lämpöä

Kysy apua, sinua autetaan kyllä

Olet varmasti kiinnostunut opettelemaan akustoimista, olethan löytänyt tämän artikkelin. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse osata itse, ainakaan täysin. Jos jokin askarruttaa, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Esimerkiksi hifiliikkeistä saa loistavaa palvelua. Kannattaa kysyä akustoimisesta ja tuotteista lähimmältä audiomyyjältä. Heillä on vuosien kokemus äänentoiston suunnittelusta ja akustoimisesta.

Lopuksi haluan muistuttaa sinua eräästä asiasta. Vaikka sulkisit silmäsi ja peittäisit korvasi, et voi lakata näkemästä ja kuulemasta. Tee siksi ympäristöstäsi sellainen, että viitsit kuunnella ja katsella sitä.